WOANDER FOREST

GESCHIEDENIS

Klik rechts voor de geschiedenis van de verschillende clubs die samen Voetbalvereniging Woander Forest maken. 

De leden van RKDFC in 1958

Tim van Sintfiet in De Limburger

Fusieclub Woander Forest is met ‘verbindende naam’ op de toekomst voorbereid

René Cobben is voorzitter van fusieclub Woander Forest. Afbeelding: Françoise Petersen

Limburg is de koploper. Normaal klinkt dat goed, maar in dit geval niet. Nergens in Nederland verdwenen de afgelopen jaren sneller voetbalclubs dan hier. In Parkstad is het aantal clubs dat de laatste jaren ophield te bestaan, niet meer op één hand te tellen. Sommige verengingen stopten of fuseerden uit noodzaak, andere deden dit uit vrije wil.

In 2019 fuseren RKVV Doenrade en RKDFC uit Merkelbeek. De clubs uit Beekdaelen gaan verder als ‘Woander Forest’, door sommigen gerekend tot de mooiste namen van Limburg. René Cobben, voorzitter bij Woander Forest, geeft aan een positief gevoel over te houden aan de fusie.

Naam

Bij het samengaan van Merkelbeek en Doenrade was de nieuwe naam misschien nog wel het meest heikele punt vertelt Cobben. „Woander is een stuk bos tussen de twee dorpen en Bingelrade. De eerste twee dorpen zijn nu samen in de fusieclub vertegenwoordigd. Het is een verbindende naam.” Cobben erkent dat ook hij twee keer moest kijken. „Maar dan wordt hij echt mooi. Zeker als je de achterliggende gedachte kent.”

Gelijkwaardigheid

Cobben legt uit dat Woander Forest met de fusie op de toekomst voorbereid wil zijn. „Na berekeningen kwam eruit dat een fusieclub levensvatbaar zou zijn.” De fusiegesprekken tussen RKVV Doenrade en RKDFC werden dan ook op basis van gelijkwaardigheid gevoerd. Geen van beide ploegen was gedwongen om te fuseren. „Er is nooit sprake van concurrentie geweest. Van oudsher kunnen beide dorpen het goed met elkaar vinden en is er een vriendschappelijke band.”

Voordelen

Toch vloeiden er bij een aantal oudere leden toch wel wat tranen van onbegrip. Voor hen was het lastig te begrijpen dat ‘hun cluppie’ zou fuseren. „De ‘oude’ clubs zaten bij die mensen in het hart. Ze snapten in eerste instantie niet waarom dat anders zou moeten.”

Toch zijn ook zij inmiddels volledig om. „Iedereen spreekt nu vol trots over Woander Forest. Er zitten gewoon veel voordelen aan de fusie. Er is nu een gemengd bestuur met leden van beide verenigingen. Daardoor is er sprake van kennisverbreding, hier profiteren we op verschillende vlakken van. De jeugd werkt al langer samen, daar zie je duidelijk dat die verbreding leidt tot betere resultaten en ledengroei.” Ook speelt ‘Woander’ tegenwoordig op een compleet gerenoveerd complex. Zonder fusie zou dit niet mogelijk zijn geweest en had de club dit jaar zelfs afscheid moeten nemen van de accommodatie.

Aandacht

De komende jaren wil de fusieclub een belangrijkere rol gaan spelen in de omliggende dorpen en kernen. Dit gebeurt met meer jongeren in het bestuur. „Zij zijn degenen die onze verenging straks moeten leiden. Ze hebben al laten zien frisse ideeën te hebben.”

De laatste maanden heeft de voetbalvereniging veel aandacht besteed aan het contact houden met haar achterban. „Zeker tijdens een pandemie is zoiets erg belangrijk. Daarnaast is de afstand tot de voetbalclub voor sommigen groter geworden, dat mag je niet vergeten. Desondanks geeft iedereen aan dat ze er zin in hebben om volgend seizoen weer te komen kijken.”

X